Fundusz europejski
Projekt realizowany w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój, 2014-2020, priorytet IV „Zwiększenie potencjału naukowo-badawczego”, Działanie 4.1 "Badania naukowe i prace rozwojowe", Poddziałanie 4.1.2 "Regionalne agendy naukowo-badawcze"
Rozwój technologii nowej generacji wysokojakościowych środków smarowych, dla sektora rolno-spożywczego, gwarantujących bezpieczeństwo produkcji żywności
Kwota dofinansowania: 1 088 427,60 zł
Akronim projektu: BIOSMAR
Cel projektu:
Opracowanie proekologicznych środków smarowych, na potrzeby przemysłu spożywczego zgodnie z unormowaniami prawnymi obowiązującymi w Unii Europejskiej, spełniających wysokie wymagania eksploatacyjne, przy zachowaniu neutralności wobec środowiska naturalnego.
Projekt jest realizowany w ramach konsorcjum, w skład którego wchodzą:
Lider konsorcjum:
- Instytut Technologii Eksploatacji – Państwowy Instytut Badawczy w Radomiu;
oraz Członkowie konsorcjum:
- Instytut Ciężkiej Syntezy Organicznej „Blachownia”.
- Przedsiębiorstwo Usługowo-Produkcyjno-Handlowe „MIND”, Sp. z.o.o.
- PIEKARNIA s.c. St. M. K. Piątkowscy.